Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εκτός από το κόκκινο κρασί, το οποίο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ερευνητές από Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες ανέφεραν στην Journal of Women’s Health. Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι οι χημικές ουσίες στους σπόρους και τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών μειώνουν ελαφρά τα επίπεδα των οιστρογόνων και αυξάνουν την τεστοστερόνη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες – μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα κόκκινα σταφύλια έχουν  τις ευεργετικές ουσίες, και όχι μόνο το κόκκινο κρασί. Αναφέρουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προτιμούν το κόκκινο κρασί, όταν επιλέγουν να καταναλώσουν ένα αλκοολούχο ποτό.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση όλων των τύπων αλκοολούχων ποτών αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, επειδή το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν 250ml κόκκινο κρασί κάθε βράδυ για περίπου ένα μήνα, είχαν χαμηλότερα οιστρογόνα και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Προσπάθησαν το ίδιο με μια άλλη ομάδα γυναικών, που έπρεπε να καταναλώνει λευκό κρασί και δεν είδαν τα ίδια αποτελέσματα.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Chrisandra Shufelt, MD, έγραψε:

«Εάν οι γυναίκες πρόκειται να πιούν ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα τους, καλό θα ήταν να προτιμήσουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να μετατοπίσει τον κίνδυνο.”

Υπάρχουν πάνω από 230.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο στις ΗΠΑ – αποτελεί τον συνηθέστερο τύπο καρκίνου των γυναικών στην χώρα, αναφέρουν οι συγγραφείς. Περίπου 39.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού το 2011, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτές επιλέχθηκαν τυχαία και διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Την ομάδα του κόκκινου κρασιού (Cabernet Sauvignon) και την ομάδα του λευκού κρασιού (Chardonnay)

Για ένα μήνα, έπιναν 250ml κρασιού κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα αντάλλαξαν ομάδες, δηλαδή οι γυναίκες που έπιναν λευκό κρασί κατά το πρώτο μήνα άλλαξαν σε κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα και αντίστοιχα. Αίμα συλλέχθηκε από κάθε συμμετέχουσα τέσσερις φορές, δύο φορές τον μήνα, για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών.

Οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν τα συστατικά του κόκκινου κρασιού που μπορούν να μιμηθούν αυτό που κάνουν οι αναστολείς της αρωματάσης. Οι αναστολείς της αρωματάσης είναι φάρμακα που αναστέλλουν το ένζυμο αρωματάση, ένα ένζυμο που συμμετέχει στα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι αναστολείς της αρωματάσης χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Βρήκαν ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Πρόσθεσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο είχαν παρουσιάσει ανάλογα αποτελέσματα.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Glenn D. Braunstein, MD, εξήγησε ότι παρότι το λευκό κρασί φαίνεται να στερείται τα προστατευτικά αυτά στοιχεία που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η Braunstein, δήλωσε:

“Υπάρχουν χημικές ουσίες στις φλούδες και τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών, που δεν βρίσκονται στα λευκά σταφύλια, και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Η Braunstein πρόσθεσε ότι απαιτείται μια μεγαλύτερη μελέτη για να καθοριστεί πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι το κόκκινο κρασί στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.


ΠΗΓΗ