Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

και απαντήσεις σε συνήθεις απορίες...

Τι είναι οι υπέρηχοι;

Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα αποτελεί μία μη επεμβατική ιατρική απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που διέρχονται μέσα από την υπό εξέταση περιοχή, για την παραγωγή εικόνων.

Με απλά λόγια, τα ηχητικά κύματα ανακλώνται από τους ιστούς του σώματος που διαπερνούν και τα σήματα αυτά ανιχνεύονται και επεξεργάζονται από την υπερηχοτομογραφική μονάδα για τη δημιουργία εικόνων υψηλής ανάλυσης.

Οι εικόνες δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο ιατρός πραγματοποιεί τη σάρωση της υπό εξέταση περιοχής του σώματος. Οι εικόνες αυτές μπορούν να τυπωθούν σε ειδικό χαρτί ή φιλμ και να καταγραφούν σε διάφορα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης.

Τι απεικονίζεται με τους υπερήχους;

Ο θεράπων ιατρός αρχικά αποφασίζει και σας παραπέμπει για την απεικονιστική εξέταση που θεωρεί καταλληλότερη με βάσει τα συμπτώματα σας και το ατομικό ιστορικό. Οι υπέρηχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση πολλών και διάφορων μελών του ανθρώπινου σώματος, όπως:

  • Κοιλιακά όργανα
  • Τένοντες, μύες και αρθρώσεις όπως τον ώμο, τον καρπό, τον αστράγαλο κ.λπ.
  • Κύριες αρτηρίες και φλέβες, όπως τις καρωτίδες, τις φλέβες των ποδιών, τις αρτηρίες των ποδιών κ.λπ.
  • Μαιευτικό υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης.
  • Δομές της πυέλου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, των ωοθηκών της ουροδόχου κύστης, του προστάτη κ.α.
  • Τους μαστούς, τον θυρεοειδή αδένα, τους όρχεις και το όσχεο.
  • Οι υπέρηχοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για την καθοδήγηση ειδικής βελόνης με σκοπό τη λήψη δείγματος ιστών ή υγρών για βιοψία και μικροσκοπική ανάλυση.
Αποτελούν οι υπέρηχοι ασφαλή μέθοδο απεικόνισης;

Καθώς για τη δημιουργία εικόνων χρησιμοποιούνται υψίσυχνα ηχητικά κύματα και όχι ιοντίζουσα ακτινοβολία, οι υπέρηχοι αποτελούν μία απόλυτα ασφαλή απεικονιστική μέθοδο, χωρίς να υπάρχουν γνωστές σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση υπερήχων σε συστήματα ιατρικής απεικόνισης. Εξάλλου αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τον έλεγχο εγκύων γυναικών και των εμβρύων που αυτές κυοφορούν.

Είναι το υπερηχογράφημα επώδυνη εξέταση;

Η υπερηχογραφική εξέταση αποτελεί μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο ιατρικής απεικόνισης και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αισθητή η διέλευση των ηχητικών κυμάτων από τους ιστούς του σώματος. Ωστόσο, κάποια ήπια ευαισθησία μπορεί να προκύψει από τη ελαφρά πίεση που εφαρμόζεται με την ηχοβόλο κεφαλή των υπερήχων ώστε να εξασφαλιστεί η καλή επαφή με το δέρμα για τη βέλτιστη παραγωγή εικόνων, ειδικά αν προϋπάρχει κάποια ευαισθησία στην υπό εξέταση περιοχή.

Πως πραγματοποιείται μία εξέταση υπερήχων;

Ο εξεταζόμενος συνήθως εξετάζεται σε ύπτια θέση, ξαπλωμένος δηλαδή σε αναπαυτικό εξεταστικό κρεβάτι ή σε καθιστή θέση αναλόγως με το είδος της εξέτασης που πραγματοποιείται. Ανάλογα με την περιοχή που εξετάζεται, μπορεί να είναι απαραίτητο ο εξεταζόμενος να λάβει μια συγκεκριμένη θέση και στάση σώματος που να επιτρέπει την πρόσβαση στην υπό εξέταση περιοχή. Ένα ειδικό διαυγές υποαλλεργικό gel υπερήχων εφαρμόζεται στην περιοχή που εξετάζεται και η ηχοβόλος κεφαλή τοποθετείται απευθείας επί του ειδικού αυτού gel για την παραγωγή των εικόνων.

Αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης θα είστε να θέση να επιστρέψετε άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Τι είδους προετοιμασία απαιτείται για μια εξέταση υπερήχων;

Για τις περισσότερες εξετάσεις υπερήχων δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο για κάποιες ειδικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί είτε να είστε νηστικοί για τις 6 τελευταίες ώρες τουλάχιστον, είτε να καταναλώσετε 6 – 8 ποτήρια νερό για την καλή πλήρωση της ουροδόχου κύστης, είτε και να προβείτε σε ειδική δίαιτα χαμηλού υπολείμματος για 3 ημέρες πριν από την εξέταση.

Γενικά χρήσιμο είναι να φορέσετε άνετα ρούχα και κοσμήματα που να αφαιρούνται εύκολα, καθώς πρέπει να υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στην υπό εξέταση περιοχή.

Απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας προγενέστερη συναφή απεικονιστική εξέταση (εφόσον υπάρχει), ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των εξετάσεων για την ακριβέστερη αξιολόγηση τους.

Σε κάθε περίπτωση θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα, από τον ιατρό που θα πραγματοποιήσει την εξέταση.

Πόση ώρα διαρκεί μια εξέταση υπερήχων;

Ο χρόνος εξέτασης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που μελετάται και το είδος εξέτασης που έχει ζητηθεί, αλλά οι περισσότερες εξετάσεις διαρκούν κατά μέσο όρο 30 λεπτά. Μετά το πέρας της εξέτασης ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα και θα σας παραδώσει την ιατρική γνωμάτευση με τις υπερηχογραφικές εικόνες της εξέτασης σας.


Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας