Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες που υπάρχουν  και μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη προσθέτει περαιτέρω στήριξη στους ισχυρισμούς αυτούς. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η αυστηρή τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες περισσότερο από το μισό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer, δείχνει ότι ένας συνδυασμός τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, ίνες, φυτοχημικά και ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση έναντι του συχνότερου καρκίνου των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων στις ΗΠΑ.

«Η έρευνά μας δείχνει την επίδραση που θα μπορούσε να έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο της μήτρας», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Cristina Bosetti, από το IRCCS-Istituto di Ricerche Farmacologiche στην Ιταλία. «Αυτό προσθέτει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατανόηση του πώς οι καθημερινές μας επιλογές, όπως το τι τρώμε και πόσο δραστήριοι είμαστε, επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.»

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που διεξήχθησαν κατά τους τελευταίους μήνες, που δείχνουν τις ευεγερτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής. Στο τέλος του περασμένου έτους, δημοσιεύτηκαν μελέτες που συνδέουν την αυστηρή τήρηση της μεσογειακής δίαιτας με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου και βραδύτερη γήρανση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Medical News Today παρουσίασε μια μελέτη που προτείνει ότι μια μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται με επιπλέον ποσότητες  έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η αυστηρή τήρηση της δίαιτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου κατά 57%

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες περισσότερων από 5.000 γυναικών από διάφορες περιοχές της Ιταλίας και του καντονιού Vaud της Ελβετίας, λαμβάνοντας στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ του 1983 και του 2006.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο στενά οι γυναίκες τηρούσαν μια μεσογειακή διατροφή με την κατάτμηση της δίαιτας σε εννέα διαφορετικές συνιστώσες και μετρώντας  πόσες από αυτές κατανάλωναν τακτικά οι γυναίκες:

  • Υψηλή πρόσληψη λαχανικών
  • Υψηλή πρόσληψη φρούτων και ξηρών καρπών
  • Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
  • Υψηλή πρόσληψη δημητριακών και πατάτας
  • Υψηλή πρόσληψη ψαριών
  • Υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπών σε σύγκριση με κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  • Χαμηλή πρόσληψη κρέατος
  • Χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή πιο στενά, καταναλώνοντας τακτικά μεταξύ επτά και εννέα από αυτά τα συστατικά, μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου κατά 57%. Η τακτική κατανάλωση τουλάχιστον έξι από τα συστατικά της δίαιτας μείωσε τον κίνδυνο κατά 46%, ενώ γυναίκες που κατανάλωναν πέντε από τα συστατικά της δίαιτας μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34%.

Γυναίκες  των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε λιγότερα από πέντε συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας, δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική μείωση  του κίνδυνου ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

Η Dr. Julie Sharp, επικεφαλής των πληροφοριών υγείας για το Cancer Research UK, δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες  λόγω κάποιων περιορισμών της μελέτης:

«Αν και γνωρίζουμε ότι το γήρας και η παχυσαρκία αυξάνουν  τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο της μήτρας, η ιδέα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η  συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε αναμνήσεις των γυναικών ως προς το τι έφαγαν κατά το παρελθόν.»

Παρόλα αυτά, το μήνυμα ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου είναι κάτι  που η Dr. Julie Sharp υποστηρίζει σθεναρά. “Η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, θέτουν τις πιθανότητες υπέρ σας,” καταλήγει.

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, δείχνει ότι ένας ανθυγιεινός τρόπος  ζωής θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη, διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένες γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.


ΠΗΓΗ