Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Μια σειρά μελετών που πρόκειται να παρουσιαστούν  στην American Academy of Allergy, Asthma & Immunology’s Annual Meeting in Houston, υποστηρίζουν ότι τόσο η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, όσο και η προδιάθεση του για άσθμα και αλλεργίες, μπορεί να επηρεαστούν από έναν αριθμό παραγόντων που διαμορφώνουν τη βακτηριακή χλωρίδα στο έντερό του, όπως η ηλικία κύησης κατά τον τοκετό,  ο θηλασμός και ο τοκετός  με καισαρική τομή.

Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Dr. Christine Cole Johnson, πρόεδρου του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Νοσοκομείο Henry Ford, αναφέρει ότι  τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω την «υπόθεση της  υγιεινής» – την ιδέα δηλαδή ότι η έκθεση στην πρώιμη παιδική ηλικία σε διάφορα παθογόνα, επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας νόσου κατά τη διάρκεια της ύστερης ζωής.

«Για χρόνια τώρα, είχαμε πάντα την πεποίθηση ότι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον δεν ήταν καθόλου καλό για τα μωρά. Η έρευνά μας δείχνει το γιατί. Η έκθεση σε αυτούς τους μικροοργανισμούς, ή βακτήρια, κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση πραγματικά φαίνεται να  βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος,» λέει η Dr. Johnson.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να εκτίθεται σε μεγάλο αριθμό βακτηρίων», προσθέτει. «Αν ελαχιστοποιηθεί αυτή η έκθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Τον Ιούνιο του 2014, για παράδειγμα, η Medical News Today ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy and Clinical Immunology, στην οποία οι ερευνητές βρήκαν ότι η έκθεση μωρών σε βακτήρια και αλλεργιογόνα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών, συριγμού και άσθματος αργότερα στη ζωή τους.

Τα μωρά που θηλάζουν «διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στα κατοικίδια»

Σε αυτή την τελευταία έρευνα – που αποτελείται από έξι μελέτες – η Dr. Johnson και οι συνεργάτες του, έθεσαν ως στόχο να εξακριβώσουν  αν μητρικοί ή άλλοι παράγοντες κατά τη γέννηση, καθώς επίσης και ο θηλασμός, επηρεάζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου σε βρέφη, και κατά πόσον αυτή η σύνθεση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών ή άσθματος.

Επιπλέον, η ομάδα εξέτασε το κατά πόσο συγκεκριμένες συνθέσεις βακτηρίων του εντέρου επηρέασαν την εξέλιξη των ρυθμιστικών Τ  λεμφοκυττάρων (Treg) – λευκά αιμοσφαίρια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να φτάσουν στα πορίσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Wayne County Health, Environment, Allergy and Asthma Longitudinal Study (WHEALS), η οποία διερευνά το πώς περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από μωρά τον πρώτο μήνα και 6 μήνες μετά τη γέννηση.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους αποκάλυψε ότι η φυλή / εθνικότητα της μητέρας, η ηλικία κύησης ενός βρέφους κατά τη γέννηση, η προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση σε καπνό, η παρουσία κατοικίδιων στο σπίτι και ο τρόπος τοκετού, δηλαδή με καισαρική τομή ή φυσιολογικό τοκετό, επηρεάζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου του βρέφους.

Επίσης διαπίστωσαν ότι τα μωρά που είχαν θηλάσει τους πρώτους 6 μήνες είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες συνθέσεις μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, συγκριτικά με βρέφη που δεν είχαν θηλάσει, κάτι το οποίο οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα μωρά που είχαν θηλάσει βρίσκονταν σε χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών σε κατοικίδια.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης μια ειδική σύνθεση μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου μεταξύ των παιδιών με άσθμα που παρουσίασαν εξάρσεις ή βήχα κατά τις  νυκτερινές ώρες στο πρώτο έτος της ζωής τους.

Το σημαντικότερο ήταν ότι βρήκαν – για πρώτη φορά – ότι η σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου ενός νηπίου σχετίζεται  με τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων  Treg.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Dr. Johnson λέει:

«Η έρευνα μας λέει ότι η έκθεση σε μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο περιβαλλοντικό μικροβιακό φορτίο, καθώς και συγκεκριμένα μοτίβα σύνθεσης βακτηρίων του εντέρου φαίνεται να ενισχύουν την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των αλλεργιών και του άσθματος.»


ΠΗΓΗ