Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Το έτος κατά το οποίο γεννήθηκε ένα άτομο μπορεί να έχει επιρροή στον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει μια παραλλαγή στο γονίδιο FTO με τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Τώρα, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) προτείνουν σε μια νέα μελέτη ότι ο αντίκτυπος αυτής της παραλλαγής στον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το έτος γέννησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν την αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος επικεντρώθηκαν σε διαφορές μεταξύ ομάδων ανθρώπων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η ομάδα συνειδητοποίησε ότι οι μελέτες αυτών των ομάδων δεν λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Σε μια προσπάθεια να καταλάβουν αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες επηρεάζουν τον αντίκτυπο μιας παραλλαγής ενός γονιδίου, η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από τους απογόνους του Framingham Study, που ακολουθεί τα παιδιά των συμμετεχόντων από μια μακροχρόνια μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από 1971- 2008.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων μετρήθηκε οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, η οποία επέτρεψε στην ομάδα MGH να εξετάσει τις συσχετίσεις μεταξύ του ΔΜΣ και των παραλλαγών του γονιδίου FTO των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των παραλλαγών του γονιδίου FTO και του ΔΜΣ για τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν πριν από το 1942. Ωστόσο, για τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν μετά το 1942, η συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του γονιδίου FTO ήταν δύο φορές πιο ισχυρή, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες.

«Κοιτάζοντας τους συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Heart Study, βρήκαμε ότι η συσχέτιση ανάμεσα στην πιο γνωστή παραλλαγή του γονιδίου που σχετίζεται με την παχυσαρκία και στον δείκτη μάζας σώματος, αυξάνονταν όσο αυξάνονταν το έτος γέννησης των συμμετεχόντων», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. James Niels Rosenquist. Και προσθέτει: “Τα αποτελέσματα αυτά – τα πρώτα στο είδους τους – δείχνουν ότι αυτή αλλά και άλλες συσχετίσεις μεταξύ παραλλαγών γονιδίων και φυσικών χαρακτηριστικών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το πότε γεννήθηκαν τα άτομα, ακόμη και για εκείνους που γεννήθηκαν μέσα στις ίδιες οικογένειες.”

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προτείνονται ως συνεργικοί παράγοντες

Παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές διαφορές που προκάλεσε αυτή η αλλαγή στη συσχέτιση δεν προσδιορίζονται στη μελέτη, οι συγγραφείς υποθέτουν ότι η αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία σε βάρος της σωματικής εργασίας, και η διαθεσιμότητα των υψηλής θερμιδικής αξίας επεξεργασμένων τροφίμων – δύο παράγοντες που προέκυψαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – αποτελούν πιθανούς συντελεστές.

«Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον παίζει τεράστιο ρόλο στην έκφραση των γονιδίων, καθώς και το γεγονός ότι η δράση μας μπορεί να φανεί ακόμη και μεταξύ αδελφών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών ετών, συνεπάγεται ότι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι τάσεις σε προϊόντα διατροφής και δραστηριότητας στο χώρο εργασίας, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται μέσα στην οικογένεια, μπορεί να επηρεάσουν τα γενετικά χαρακτηριστικά, “λέει ο Dr. Rosenquist.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του γιατί οποιαδήποτε γενετική μελέτη θα πρέπει να ερμηνεύεται με σκεπτικισμό, ενώ υποδηλώνει ότι νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να προκύψουν στο μέλλον ως συνέπεια των συνεχιζόμενων περιβαλλοντικών αλλαγών.


ΠΗΓΗ