Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι αποκαρδιωτική. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από συμβολικό, καθώς οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής μετά το θάνατο ενός συντρόφου, διπλασιάζονται εντός των 30 πρώτων ημερών.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο St. George’s του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο JAMA.

Επισημαίνουν ότι, μερικές φορές, η θλίψη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον σωματικό στρες και μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν το ενδιαφέρον τους ή να ξεχάσουν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Για να διερευνήσουν το πένθος ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, η ομάδα αξιολόγησε το ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακής προσβολής σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60, των οποίων ο σύντροφος πέθανε. Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση με άτομα των οποίων οι σύντροφοι ήταν ακόμη ζωντανοί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 ανά 10.000 άτομα των οποίων οι σύντροφοι έχασαν τη ζωή τους, υπέστησαν εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια εντός 30 ημερών από το χαμό του συντρόφου, σε σύγκριση με μόλις 8 ανά 10.000 άτομα από τον πληθυσμό ελέγχου. Μετά από 30 ημέρες, ωστόσο, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος άρχισε να μειώνεται στα άτομα που έχασαν κάποιον δικό τους.

Η ηλικιωμένη κυρία που κάθεται μόνη της

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων ο σύντροφος πεθαίνει, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων  ημερών. Ο Dr. Sunil Shah, συν-συγγραφέας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του St. George του Λονδίνου, λέει:

“Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «ραγισμένη καρδιά» για να υποδηλώσουμε τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και η μελέτη μας δείχνει ότι το πένθος μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.”

Η θλίψη αυξάνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών επεισοδίων

Υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες ότι η απώλεια του συντρόφου και η θλίψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην πήξη του αίματος, στην αρτηριακή πίεση και στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, επισημαίνει ο Dr. Shah.

“Επιπλέον, έχουμε βρει ότι κατά τους πρώτους μήνες του πένθους, πολλά άτομα δεν λαμβάνουν συστηματικά την τακτική προληπτική φαρμακευτική αγωγή τους”, προσθέτει ο Dr. Shah.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, και ο Dr. Shah επισημαίνει ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς, τους φίλους και την οικογένεια να γνωρίζουν τους αυξημένους αυτούς κινδύνους.

Ο Dr. Iain Carey, ερευνητής στο πανεπιστήμιο, λέει:

“Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το μήνα μετά το χαμό του συντρόφου, η οποία φαίνεται πιθανό να είναι αποτέλεσμα των δυσμενών φυσιολογικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την οξεία θλίψη.

Η καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με τα οξεία καρδιαγγειακά συμβάντα, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την πρόληψη και τη βελτίωση της περίθαλψης.”


ΠΗΓΗ