Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει μια νέα κλινική δοκιμή μιας πρωτοποριακής στρατηγικής με τη χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Ερευνητές από το Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι η FDA έχει χορηγήσει έγκριση για να ξεκινήσει πρώιμη κλινική έρευνα (δοκιμή 1ης φάσης) αυτόλογων νευρικών βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κοινά συμπτώματα είναι το μούδιασμα των άκρων, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και τύφλωση.

Σύμφωνα με το Multiple Sclerosis Foundation, υπάρχουν σήμερα μεταξύ 350.000 έως 500.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ που έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, και 200 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε εβδομάδα.

Η νέα αναγεννητική στρατηγική περιλαμβάνει τη χρήση αυτόλογων, μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από νευρικά προγονικά κύτταρα (MSC-NPS), τα οποία θα συλλεχθούν από τον οστικό μυελό 20 ασθενών με ΣΚΠ που πληρούν τα κριτήρια για τη δοκιμή.

Ενέσεις βλαστοκυττάρων στη σπονδυλική στήλη

Τα βλαστικά κύτταρα στη συνέχεια εγχύονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό των ασθενών.

Ο κύριος στόχος της κλινικής δοκιμής, λένε οι ερευνητές, είναι να προσδιοριστεί η ασφάλεια της θεραπείας, ενώ ο δευτερεύων στόχος είναι να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της.

Οι ενέσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα 3 μηνών, με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους να παρακολουθείται μέσω επανελέγχων. Μετά την τελική ένεση, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για χρονικό διάστημα έως και 27 μήνες.

Προκλινικές δοκιμές αυτής της διαδικασίας έδειξαν ότι μετά την έγχυση των βλαστικών κυττάρων, η φλεγμονή του εγκεφάλου μειώθηκε σε επτά ασθενείς με ΣΚΠ, η μυελίνη (ένα μονωτικό στρώμα που υπάρχει γύρω από τα νεύρα) επιδιορθώθηκε και η  προστασία των νευρωνικών δομών καθώς και η λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώθηκαν.

Ο Dr. Saud Sadiq, ανώτερος ερευνητής στο Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης, λέει:

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια ελπίδα ότι μια εγκατεστημένη ανικανότητα μπορεί να αναστραφεί στη ΣΚΠ.”

Και συμπληρώνει:

“Εξ όσων γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη FDA-εγκεκριμένη δοκιμή βλαστοκυττάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διερευνηθεί η άμεση έγχυση των βλαστικών κυττάρων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, και αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη στην έρευνα και τη θεραπεία της ΣΚΠ.”


ΠΗΓΗ