Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Saarland στη Γερμανία, ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη του εγκεφάλου.

Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Neurobiology of Learning and Memory, η ομάδα αποκαλύπτει ότι ένας ύπνος γύρω στα 45-60 λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη μας σχεδόν στο πενταπλάσιο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας με βελτιωμένη απόδοση της μνήμης. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Medical News Today ανέφερε μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένας υπνάκος 30 λεπτών εντός 4 ωρών από ένα μαθησιακό έργο, βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη των βρεφών.

Για να φτάσουν τα ευρήματά τους, ο επικεφαλής της μελέτης Alex Mecklinger, της Νευροψυχολογίας Μονάδας Πειραματικής στο Σάαρλαντ και η ομάδα του, έβαλαν τους 41 συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα μαθησιακό έργο.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα κατάλογο από 90 μεμονωμένες λέξεις και 120 ζεύγη λέξεων άσχετων μεταξύ τους και τους ζητήθηκε να τις μελετήσουν. Μετά τη μελέτη των λέξεων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια δοκιμασία ανάκλησης μνήμης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να πάρουν έναν υπνάκο μέχρι και 90 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα DVD.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων που πήγαν για ύπνο μετρήθηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ), ενώ αυτοί κοιμόντουσαν.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν τη δοκιμασία ανάκλησης της μνήμης, προσπαθώντας εκ νέου να θυμηθούν τις λέξεις που μελέτησαν πρίν τον ύπνο ή τη θέαση DVD.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το DVD, αυτοί που κοιμήθηκαν για περίπου 45-60 λεπτά μετά το μαθησιακό έργο, απέδωσαν περίπου πέντε φορές καλύτερα ως προς την ανάκληση των ζευγών λέξεων. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανάκληση των ζευγών λέξεων των συμμετεχόντων που κοιμήθηκαν, ήταν εξίσου καλή με τη δοκιμασία ανάκλησης μνήμης που οι ίδιοι ολοκλήρωσαν αμέσως μετά την εκμάθηση των λέξεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την συσχετιστική μνήμη – την ικανότητα δηλαδή να θυμόμαστε μια διασύνδεση μεταξύ στοιχείων που δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η βελτίωση της ικανότητας μάθησης και ανάκλησης μνήμης, σχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό στελεχών των κυμάτων που εμφανίζονται στο ΗΕΓ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν στη θεωρία τους ότι τα στελέχη των κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου, παίζουν ρόλο σε συγκεκριμένες μορφές μνήμης, όπως η συσχετιστική μνήμη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Mecklinger αναφέρει:

“Ένας σύντομος υπνάκος στο γραφείο ή στο σχολείο είναι αρκετός για να βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία εκμάθησης. Όποτε οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον εκμάθησης, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για τις θετικές επιδράσεις του ύπνου”.


ΠΗΓΗ