Τηλ: 210 6029006 - Κιν: 697 3546407 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 55 - ΠΑΙΑΝΙΑ

Οι άνδρες που είχαν ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης κατά τη μέση ηλικία τους παρουσίασαν κατά 1/3 μειωμένο συνολικό κίνδυνο θανάτου από ορισμένες μορφές καρκίνου μετά την ηλικία των 65 ετών.

Για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, άνδρες με υψηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με άνδρες χαμηλής φυσικής κατάστασης κατά:

55% για τον καρκίνο του πνεύμονα και 44% για τον καρκίνο του εντέρου.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, κανένα όφελος για τον καρκίνο του προστάτη στη μελέτη που παρουσίασαν η Dr. Susan Lakoski και οι συνεργάτες της, από το University of Vermont, Burlington.

Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για τους άλλους δύο τύπους καρκίνου, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση και η γυμναστική, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων τύπον καρκίνου.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν ένα ποσοστό μείωσης κινδύνου για κάθε μονάδα μεταβολικού ισοδύναμου της κατανάλωσης οξυγόνου (MET), έναν δείκτη της ικανότητας άσκησης των ατόμων.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι «κάθε αύξηση κατά 1-ΜΕΤ στο επίπεδο καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης, σχετίζεται με μείωση κατά 17% και 9% αντίστοιχα στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου».

Για τους άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ηλικία από 65 ετών και άνω, ο κίνδυνος θανάτου επίσης μειώθηκε ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης κατά τη μέση ηλικία. Τα ίδια άτομα με καρκίνο, παρουσίασαν επίσης σημαντικά λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Το καρδιαγγειακό όφελος της άσκησης στην πρόληψη καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πια ευρέως καθιερωμένο, αλλά οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει μια προγνωστική σχέση μεταξύ των επιπέδων φυσικής κατάστασης και εμφάνισης καρκίνου.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα:

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω στήριξη για την αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης της καλής καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης στις ρυθμίσεις προληπτικής φροντίδας υγείας. Απαραίτητες θεωρούνται επιπλέον μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστεί το απόλυτο επίπεδο της καλής φυσικής κατάστασης που χρειάζεται για την πρόληψη καρκίνου σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, καθώς και για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης στη διάγνωση και θνησιμότητα του καρκίνου στις γυναίκες.»


ΠΗΓΗ